Om EU-merking av dekk - DekkTeam
Verdt å vite

Om EU-merking av dekk

I 2012 trådte det i kraft EU-direktiv om miljømerking av dekk. Merkene skal fortelle deg hvor mye de nye dekkene dine støyer, hvor høy rullemotstand det har og hvor godt grep det har på våt vei.

Slik leser du merket:

 

Støy (ekstern):

Avgis i tre klasser. Dekkene med lavest rullestøy får én lydbølge. Det angir at dekket støyer 3 dBA mindre enn de nye, strenge støyreglene som EU har innført. Dekkene med tre lydbølger tilfredsstiller dagens grenseverdi for rullestøy. SINTEF i Trondheim har imidlertid gjennomført tester av dekkene på slitte, norske veier og konkluderer med at dekkene støyer mye mer.

 

Rullemotstand:

Angis med bokstavkoder fra A til G. Dekkene med den laveste rullemotstanden får A. Dette er samtidig de dekkene som bidrar til å gi bilen et lavest mulig forbruk og CO2-utslipp. Forskjellen mellom hver bokstav utgjør en reduksjon/økning i forbruket på mellom 2,5 og 4,5 prosent.

 

Våtgrep:

Bokstaven A angir at dekket har meget godt våtgrep, mens bokstaven G angir dårlig grep på våt asfalt. Forskjellen mellom hver bokstav utgjør en økning/reduksjon i stopplengden på fra 3–6 meter under bremsing fra 50 km/t. Direktivet har fått en god del kritikk da merkingen ikke forteller noe om risikoen for vannplaning eller om kjøreegenskaper på vått underlag generelt. Den forteller kun noe om bremsestrekning når det er vått (våtgrep).

 

OBS: Piggdekk inngår ikke i dette direktivet og vil følgelig ikke merkes. Dette er pga at piggdekk overgår støy-og rullemotstandskravene som EU legger til grunn for merkingen.

EU merking av dekk I DekkTeam