Bruk av vinterdekk om sommeren | DekkTeam
Verdt å vite

Bruk av vinterdekk om sommeren

Holdningskampanje sommer 2024

Å kjøre med vinterdekk om sommeren kan være farlig av flere grunner:

  1. Forlenget bremselengde: Vinterdekk er laget for kaldere temperaturer og har mykere gummi som gir bedre grep på snø og is. I varme temperaturer blir denne gummien for myk, noe som resulterer i lengre bremselengde på varme veier.
  2. Dårligere veigrep: Vinterdekk har et annet type dekkmønster for å håndtere snø og slaps, som kan føre til dårligere veigrep på tørre og våte sommerveier. Dette kan øke risikoen for å skli eller miste kontrollen.
  3. Raskere slitasje: Den myke gummien på vinterdekk slites raskere ved høyere temperaturer, noe som betyr at dekkene vil bli utslitt mye raskere enn sommerdekk. Dette kan føre til hyppigere dekkbytte og økte kostnader.
  4. Økt drivstofforbruk: På grunn av det høyere rullemotstanden i vinterdekk, kan kjøring med disse dekkene om sommeren føre til økt drivstofforbruk, noe som er både økonomisk og miljømessig ugunstig.

Seipinger i vinterdekkene som er laget for å gi godt grep på vinterføre, kombinert med den myke gummien, gir varmgang i dekkene om de kjøres i motorveishastighet.
Dette fører til overoppheting i gummien, og at det som gjør gummien myk nærmest «fordamper», og gummien blir hardere. Man vil oppleve at når vinteren kommer så har dekket vesentlig dårligere egenskaper enn vinteren før, grunnet kjøring på varm asfalt.

 

Det er god økonomi, men også økt sikkerhet i å skifte til sommerdekk om sommeren.

Vinterdekkene varer lengre, og grepet og kvaliteten på vinterdekket opprettholdes for trygg kjøring på vinterføre.

 

Kjøres vinterdekkene om sommeren, så har man dårlige dekk både sommer og vinter, og utsetter seg selv og andre trafikanter for unødig risiko.

Samlet sett er det betydelig sikrere og mer økonomisk å bruke dekk som er designet for de aktuelle sesongene og kjøreforholdene. For å sikre optimal sikkerhet og ytelse på veien, anbefaler vi på det sterkeste å bytte til sommerdekk.