Piggdekk eller piggfrie vinterdekk – hva bør du velge? - DekkTeam
Verdt å vite

Piggdekk eller piggfrie vinterdekk – hva bør du velge?

Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilken type dekk man bør kjøre med om vinteren, og det finnes egentlig ingen fasit. Det er flere faktorer som avgjør hvilken dekktype som passer best for deg – for eksempel kjørestilen din, hvilket underlag du kommer til å kjøre mest på, ferdighetsnivået ditt som bilfører og dine egne preferanser. For å gjøre valget litt enklere viser vi deg fordeler og ulemper ved både piggdekk og piggfrie vinterdekk.

Piggfrie vinterdekk

Piggfrie dekk er spesielt effektive på snødekte veier, hvor de tilbyr et like godt – om ikke bedre – veigrep enn piggdekk. Vinterdekk uten pigger har dessuten lav rullestøy og reduserer drivstofforbruket – gode nyheter for både miljøet og omgivelsene rundt deg. En annen fordel er at du kan skifte til piggfrie vinterdekk lenge før du har lov til å sette på piggdekk, noe som gir deg større fleksibilitet i dekkskiftesesongen. Og bor du i storbyer som Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim, slipper du i tillegg å betale piggdekkavgift.

Piggfrie vinterdekk har ikke like gode egenskaper på våt is og hardpakket snø, og passer best for erfarne bilførere med en rolig kjørestil. Disse bilførerne har nemlig nok erfaring til å unngå glatte overraskelser ved kryss, rundkjøringer og broer, som ofte er omgitt av våt is.

Piggdekk

Piggdekk blir av mange ansett for å være det tryggeste valget for de varierende vinterforholdene i Norge. Mye av grunnen til det er at de gir bedre grep, har bedre ytelse og gir en kortere bremselengde enn piggfrie vinterdekk når underlaget varierer mellom glatt is og sørpe. Dette er en problemstilling som er spesielt aktuell langs kysten og i nord, hvor veiene ofte blir isete om vinteren. Det er derfor ikke rart at piggdekk er mer utbredt i byer som Tromsø og Bodø enn i byer lenger sør i landet. Kommer du til å kjøre mer på isete veier enn på «normalt» snødekte veier denne vinteren, er det tryggest å velge piggdekk. Dette er også den beste løsningen for uerfarne bilførere som ikke er vant til glatte kjøreforhold.

Av negative sider kan vi nevne at piggdekk skaper et høyere støynivå sammenlignet med piggfrie dekk, både innvendig i bilen og for omgivelsene. I tillegg sliter de små piggene mer på asfalten og bidrar til å rive opp små partikler i veibanen, noe som skaper helseskadelig svevestøv. Dette er grunnen til at du i noen byer må betale en piggdekkavgift.

Kort oppsummert

Det er ikke noen fasit for hvilken dekktype du bør velge. Du bør imidlertid tenke over følgende før du velger hvilke vinterdekk du skal ha: Hvor i landet bor jeg, hva slags veier kommer jeg til å kjøre mest på, hvilken kjørestil har jeg, og hvor mye erfaring har jeg med å kjøre på vinterføre? Er du en erfaren bilfører som normalt kjører på veier som blir godt vedlikeholdt og ikke blir så isete om vinteren, er piggfrie dekk et godt valg. Kjører du derimot ofte på isete veier eller har en bratt stigning opp til boligen din eller hytta di, eller du er uerfaren på glatt føre, bør du velge piggdekk.

Er du fortsatt litt usikker på hva du bør velge, er det naturligvis bare å stikke innom for en kaffe og en hyggelig prat hos din nærmeste Dekkteam-forhandler.