Piggdekk på bilen? Hvilke lover gjelder? - DekkTeam
Verdt å vite

Piggdekk på bilen? Hvilke lover gjelder?

1. november. Dét er den offisielle starten på vintersesongen. Har du tenkt å kjøre i eller bare gjennom Oslo, Bergen eller Trondheim i løpet av vinteren må du betale gebyr hvis du har piggdekk.

Den første november er jo også datoen da det er lov å sette på piggdekk i Sør-Norge, mens det er tillat å sette på piggdekk den 15. oktober nordpå.

Bergen, Oslo, Asker og Bærum, Drammen og Nedre Glomma har landets høyeste piggfriandel. Her kjører over 80 prosent med piggfrie vinterdekk, viser tall fra Statens vegvesen.

I 2016 innførte Trondheim piggdekkgebyr på nytt. Da Trondheim droppet piggdekkgebyret i 2010 var piggfriandelen på 78 prosent. I 2015 var den nede på 64 prosent. Stavanger kommune har i tre år kjørt en påvirkningskampanje («Snart piggfri») sammen med nabokommunene på Nord-Jæren. Det ble kraftig piggfrivekst i en periode, men i 2015 stagnerte veksten.

Oblater

For å bevise at du faktisk har betalt og unngå straffegebyr, trenger bilførerne å skaffe oblat som dokumentasjon. Du må ikke betale for dager du ikke bruker bilen. Det finnes døgnoblater, månedsoblater og oblater som dekker hele vintersesongen. Piggdekksesongen starter 1. november og varer frem til første mandag etter påske.

Priser

Som ved bompengeavgift er det forskjell på lettere og tyngre biler. Du betaler 35 norske kroner for ett døgn, 450 kroner for én måned og 1.400 kroner for hele vintersesongen. Eiere av tunge kjøretøy over 3.500 kg må betale dobbel pris.

Slik betaler du

Først og fremst kan sjåfører og bileiere betale med betalingskort via automater som er plassert ved innfartsårene i hver by. Ellers er det noe ulikt hvordan du gjør opp: Noen av bykommunene har skjemaer på egne nettsider hvor du kan bestille.  Et par av byene har en sms-tjeneste der det går an å bestille døgnoblater. Det finnes også apper som kan benyttes. Oslo hadde i fjor et 820-nummer som det var mulig å ringe på.

Bruk av piggdekk utenfor sesongen

Hvis du bruker piggdekk utenfor vintersesongen trenger du ikke å betale gebyr. Blir du tatt om vinteren uten å ha betalt gebyr, vil du ved kontroll bli ilagt tilleggsgebyr på 750 kroner. Kontrollen utføres som hovedregel elektronisk ved at registreringsnummeret på bilen sjekkes opp mot et gyldig oblat.

Unntakene

Følgende kjøretøy trenger ikke piggdekkoblat:

  • Bil med parkeringsbevis for forflytningshemmede (fører eller passasjer)
  • Bil i politiets tjeneste + utrykningskjøretøy
  • Biler som er i oppdrag med brøyting, salting eller strøing
  • Biler som har skilt med gule tegn på blå bunn (diplomatbiler)
  • Motorsykler
  • Hengere
  • Traktorer