Enten du skal til fjells eller bare en kort tur til nabobyen, er det viktig at du sørger for å ha utstyret i orden før du kjører av gårde. Flere tusen av oss blir stående langs veikanten hvert år, og punktering er den tredje største årsaken til at bilister må tilkalle veihjelp, kun slått av batteri- og motorproblemer.
Husk reservehjul og jekk
Mange bileiere er ikke klar over at bilen deres ikke har et reservehjul. Faktisk er det slik at kun 1 av 10 nybiler leveres med reservehjul. Mange får seg dermed en overraskelse når de åpner bagasjerommet og kun finner bager, tomflasker og gamle golfkøller. Sørg derfor for at du tar med deg et reservehjul før du legger ut på langtur – enten i form av et mindre såkalt «space-hjul» som tar mindre plass, eller et av vinterhjulene dine.
For å skifte det punkterte dekket er det også viktig at du har med deg en solid jekk til å heve bilen med. Det finnes jekker i ulike dimensjoner, og det er greit å lese seg opp på hvordan de fungerer. Noen er veldig lette og kan bli slitt, gi etter og bli skjeve ved feilbruk. Et godt tips er derfor å ha en solid jekk både til hjemmebruk og i tilfelle en punktering langs veien.
Reparasjonssett til unnsetning
Selv om mange moderne biler ikke har reservehjul, er de utstyrt med et reparasjonssett du kan bruke hvis uhellet er ute. Dette settet tar opp vesentlig mindre plass enn et reservehjul, og består som regel av punkteringsvæske som tetter hullet, pluss en liten kompressor til å blåse opp dekket med. Settet er beregnet for hull på maks fire millimeter, så hvis du har fått en større flenge i dekket, må du enten finne frem jekken eller tilkalle hjelp.
Vil du prøve å tette hullet ved hjelp av reparasjonssettet, er det viktig å lese bruksanvisningen nøye. Husk også å kontrollere utløpsdatoen på punkteringsvæsken. Etter at du har reparert dekket, kan det være en god idé å kjøre bilen direkte til et dekkverksted.
Tenk sikkerhet
Har du kjøpt ny bil, bør du altså sjekke hva som følger med av ekstrautstyr. Husk også å kontrollere lufttrykket i dekkene med jevne mellomrom. I tillegg er det viktig å tenke på at det fort kan oppstå skumle situasjoner langs veien dersom du ikke tar visse forholdsregler. Ha alltid på en gul refleksvest hvis du beveger deg utenfor bilen (kan oppbevares i hanskerommet), og sett opp en varseltrekant minst 150 meter fra kjøretøyet. Prøv også å plassere bilen så langt ut i veiskulderen som mulig.
Punkteringssikre dekk
Hvis du ikke føler deg komfortabel med å sette på reservehjul eller reparere skader selv med punkteringsvæske, kan det være lurt å investere i punkteringssikre dekk med såkalt Run Flat-teknologi. Hvis et dekk plutselig mister lufttrykket ved en punktering, er det vanskelig å beholde kontrollen over bilen. Run Flat-dekk sørger imidlertid for at det blir enklere å holde seg på veien. Her bidrar en spesielt forsterket sidevegg og en ny type gummi til at du kan bruke dekkene i opptil 250 kilometer i en hastighet på 80 km/t, slik at du kan fortsette til nærmeste verksted for å få reparert dekket.
Med punkteringsfrie dekk unngår du dermed den nervepirrende ventingen på veihjelp mens du står strandet langs en høytrafikkert motorvei en mørk høstdag.
Vi i Dekkteam ønsker at du skal få en trygg reise. Med PåVei1-forsikringen vår får du 24 timers veihjelp ved dekkskader. Da kommer vi dit du befinner deg, reparerer dekket eller bytter det ut med et nytt dekk – så du kan kjøre videre. Praktisk, ikke sant?
Har du flere spørsmål om punktering eller andre ting, er det bare å kontakte oss i DekkTeam. Vi hjelper deg gjerne!
Kilde: Naf.no