Slik sjekker du mønsterdybden på vinterdekk og sommerdekk - DekkTeam
Verdt å vite

Slik sjekker du mønsterdybden på vinterdekk og sommerdekk

Som fører har du ansvar for at bilen din alltid har godt nok veigrep på underlaget, uansett årstid. Du må derfor forsikre deg om at dekkene dine er i god stand og ikke har slitasjeskader som kan føre til farlige situasjoner på veiene. Her spiller mønsteret i dekkene en viktig rolle. Det er nemlig utformet slik at det skal drenere vann og redusere risikoen for skrens og vannplaning. Nedslitte dekk fører til dårligere veigrep, lengre bremselengde og dårligere svingegenskaper.

Det er derfor fastsatt noen lover og regler:

  • Vinterdekk skal ha en mønsterdybde på minimum 3 millimeter. NAF anbefaler minimum 4 millimeter.
  • Sommerdekk skal ha en mønsterdybde på minimum 1,6 millimeter. NAF anbefaler minimum 3 millimeter.
  • Det skal være minimum mønsterdybde over 3/4 av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets.
  • For tyngre kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kilo, skal både motorvogn og henger ha dekk med minst 5 millimeter mønsterdybde i perioden 1. november til første mandag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark gjelder dette påbudet fra 16. oktober til 30. april.

Dersom du blir stanset i kontroll og har en mønsterdybde på mindre enn 3 millimeter om vinteren eller 1,6 millimeter om sommeren, vanker det en bot på kr 750 per dekk.

Hvordan måler jeg mønsterdybden?

Nå som du vet hvilke minimumskrav som gjelder, er neste trinn å måle mønsterdybden på dekkene dine. Dette kan du enkelt gjøre selv ved bruk av en mønsterdybdemåler, en linjal eller en tommestokk. Slik gjør du det:

  1. Finn frem mønsterdybdemåleren eller tommestokken, og utfør målingen i dekkets slitebane (i området der dekket er mest slitt).
  2. Mål mønsterdybden på tre ulike steder, for eksempel på dekkets venstre skulder, dekkets midtparti og dekkets høyre skulder.
  3. Undersøk dekkets overflate og pass på at det ikke har ujevnheter.
  4. Sjekk at dekkene har riktig lufttrykk. Dette kan du enkelt gjøre på for eksempel en bensinstasjon.

Mange dekk har slitasjevarslere i form av små forhøyninger, som sitter midt i slitebanen. Når disse indikatorene kommer på nivå med slitebanen, betyr det at du har nådd minimumskravet. Da er det med andre ord på tide å skifte ut dekkene dine.

Tips: Hvis du ikke har tilgang til en mønsterdybdemåler, linjal eller tommestokk, kan du bruke en fyrstikk. Svovelhodet er 3–4 millimeter langt og skal ikke være synlig når du setter fyrstikken ned i mønstersporet på et vinterdekk.

 

 

 

Er du usikker på om du bør bytte ut dekkene dine, er det bare å stikke innom din Dekkteam-forhandler. Vi hjelper deg mer enn gjerne med både å måle mønsterdybden og finne sommer- eller vinterdekk som passer ditt kjøremønster.

Kilde: Naf.no