Slik tar du vare på felgene dine - DekkTeam
Verdt å vite

Slik tar du vare på felgene dine

Norge er et land med mildt sagt varierende klima og kjøreforhold. Veisalt, grus, fuktighet og kulde utsetter bilene våre – og kanskje spesielt hjulene – for store påkjenninger i løpet av året. Rust, sprekkdannelser og misfarging er vanlige syn. Ofte samler det seg dessuten opp bremsestøv og annet smuss på innsiden av felgene i form av et brunt belegg, og du oppdager det først når du tar av hjulene for sesongen.

Da er det vel bare å finne frem Zalo-flasken og gyve løs. Eller?

Vask felgene med riktig felgrens

Når du skal vaske felgene, er det viktig at du bruker et rengjøringsmiddel som er tilpasset felgvask. Et vanlig oppvaskmiddel kan nemlig tørke ut lakken på felgene. En egnet felgrens finner du i din DekkTeam-butikk, men også hos Biltema og din lokale bensinstasjon for eksempel. Her er det mye å velge mellom, men det er spesielt én ting som skiller dem fra hverandre: om de inneholder syre eller ikke.

Felgrens med syre: Syreholdige rensemidler rengjør skitt effektivt og er ofte billige, men kan skade felgens utseende dersom produktet blir stående på for lenge. Noen midler kan også være skadelige for felgen dersom de brukes hyppig over tid.

Felgrens uten syre: Syrefrie rensemidler er skånsomme mot felgen, men rengjør ikke like effektivt som syreholdige produkter. Prisen er vanligvis også noe høyere.

Prisen og virkningsgraden kan altså variere mye fra produkt til produkt. Syrefrie rensemidler er ofte litt dyrere og krever litt mer gnikking og gnukking, men er det beste valget på lang sikt – spesielt dersom du er flink til å rengjøre felgene dine regelmessig. Er det imidlertid lenge siden du har rengjort felgene og skitten sitter ekstra godt fast, kan en syreholdig felgrens være veien å gå.

Finn frem oppvaskbørsten

Som du nettopp har lest, er felgrens sterke saker. Det er derfor viktig at du leser nøye gjennom bruksanvisningen på flasken og merker deg hva den sier om påføring og virkningstid.

Selv om vi ikke anbefaler å bruke vaskemidler du ellers ville ha brukt til å vaske opp bestikk og tallerkener med, går det helt fint å bruke oppvaskbørsten til å rengjøre felgene. Kommer du ikke ordentlig til, får du kjøpt spesielle felgbørster som er tilpasset felgenes kriker og kroker. Du kan også bruke en svamp.

Når du skal skylle av rensemidlet, kan du bruke en høytrykksspyler eller en vanlig hageslange. Bruker du høytrykksspyler, er det viktig at vannstrålen ikke kommer for tett inntil felgen. Det kan skade lakken. Har du kun en hageslange tilgjengelig, bør den brukes med et visst trykk for å gi noen effekt.

Tips: Er felgene varmet opp av solen, må du ikke skylle dem med iskaldt vann. Temperaturforskjellen kan nemlig skape små sprekker i lakken. Bruk derfor lunkent vann, eller skyll med kaldt vann i små mengder. Felgene bør også tørkes innendørs for å få fuktigheten ut av lakken. Skal de lagres utendørs, må det være god lufting, og felgene må være helt tørre før de lagres.

Etter at du har vasket felgene, er de svært sårbare og mottakelige for skitt. Derfor er det en god idé å avslutte behandlingen med en egnet voks og polish/lakkforsegler for å tette porene i lakken og sikre at salt, sørpe, asfaltrester og annen skitt ikke fester seg like godt. Denne voksbehandlingen er i tillegg med på å gi felgene dine en fin glans.

Et lite tips her er å bruke fingrene til å påføre voksen. Da varmer du opp voksen samtidig som den blir enklere å påføre. La voksen få stå og virke en liten stund, og tørk deretter av med en mikrofiberklut. Voilà – skinnende rene felger som både ser bra ut og motvirker smuss!

Vask vinterhjulene grundig

Når varmen melder sin ankomst og det er på tide å legge bort vinterhjulene, er det viktig at du rengjør dem grundig først. Hvis de oppbevares skitne over sommeren, gror skitten seg godt fast, noe som gjør den vanskelig eller umulig å bli kvitt når det er på tide å bytte hjul igjen om høsten. Pass også på at du velger riktige felger til bilen din. Bruker du sommerfelger på vinterføre, kan det føre til større slitasje. Hvis snøen pakker seg i felgene, kan den fryse til is og føre til ubalanse i hjulene. Opplever du vibrasjoner og risting i rattet når du kjører på snø, kan feil type felg være årsaken.

Rengjør du felgene dine jevnlig og gir dem litt omsorg, varer de lenger og ser bedre ut på veien. Følger du tipsene ovenfor, har du kommet en lang vei. Vil du heller overlate stellet av hjulene dine til noen andre, er det bare å stikke innom din nærmeste Dekkteam-forhandler – vi hjelper deg gjerne!