Om vinterdekk - DekkTeam
Verdt å vite

Om vinterdekk

Når må jeg bytte dekk og hvilken mønsterdybde er påkrevd? Og hva er egentlig nordisk gummiblanding? Les mer her og bli ekspert!

Pigg vs piggfritt

Forskjellen mellom piggdekk og piggfrie dekk har blitt minimal. Utviklingen av de piggfrie vinterdekkene har gått i en rasende fart, noe som er et stort pluss for miljøet. På stort sett alle underlag, enten det er snø, regn eller søle, presterer de fleste piggfrie dekkene bedre enn piggdekkene. Ren is er det eneste underlaget der piggdekk fortsatt kan vise til bedre resultater.

 

Les også mer om EU-merking av dekk.

Nordisk gummiblanding

I Norge selges det nesten bare vinterdekk med nordisk gummiblanding. Dette er en teknologi som gjør gummien smidigere også under svært lave temperaturer og dermed gir optimalt grep på nordiske vinterveier. Dette er årsaken til at vi i Norge generelt sett ikke anbefaler vinterdekk med europeisk gummiblanding, ei heller bruk av helårsdekk.

Bremselengder og type dekk I DekkTeam

Piggdekk

Piggdekk kan kun brukes fom. 1. november og tom. første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fom. 16. oktober tom. 30. april.

Viktig! Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul.

I enkelte byer er det gebyr for bruk av piggdekk.

Piggfrie vinterdekk

Det er ingen tidsfrister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk. Husk dog at du som sjåfør har ansvaret for å ha tilstrekkelig gode dekk på bilen. Er du i tvil om dette, så stikk innom en av våre avdelinger, så sjekker vi dekkene dine.

Vær oppmerksom på at piggfrie vinterdekk på sommerføre har langt dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt.

Mønsterdybde

Vinterdekkene skal ha minimum 3 mm mønsterdybde fom. 1. november og tom. første søndag etter 2. påskedag.

For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til minimum 3 mm mønsterdybde fom. 16. oktober tom. 30. april.

Det er egne krav til mønsterdybde og vinterdekk for kjøretøy over 3 500 kg.

Husk at utslitte vinterdekk er livsfarlige på våte og glatte veier, og du står lettere fast.

Sommerdekk skal ikke benyttes på vinterføre (snø/is), fordi sommerdekk ikke har tilstrekkelig veigrep på slikt føre.

Mønsterdybde og bremselengder I DekkTeam

Tilhenger

Kjører du med tilhenger stilles det ikke samme krav til tilhengerens dekk som på kjøretøyet. Kun mønsterdybde over 3 mm.

Sett dekkene riktig på

Mange dekk har en pil som viser rulleretning og eventuelt inside/outside. Pass på at slike dekk monteres riktig for å oppnå optimalt veggrep.

Ofte stilte spørsmål om vinterdekk