Bytte dekk – snart på tide? | DekkTeam
Verdt å vite

Bytte dekk – snart på tide?

Bytte av dekk kommer litt an på hvor du bor

Du husker sikkert at du måtte bytte dekk  fra sommer- til vinterdekk 1. november i fjor. Hvis du derimot bor i Nordland, Troms og Finnmark måtte dekkene på tidligere – allerede 16. oktober

Nå er det sommerdekkene som skal ut og rulle igjen. Vi gleder oss alle til mindre dekkstøy, bedre veigrep uten is og snø under hjulene, til lange, lyse dager, til mer varme – og ikke minst hyggelige bilturer. For din og andres sikkerhet bør derfor dekkene være i orden.

Slik er reglene for biler under 3500 kg:

Første mandag etter 2. påskedag skal sommerdekkene være på bilen, dersom ikke spesielle forhold tillater unntak. I år er denne datoen 17. april. For Nordland, Troms og Finnmark er datoen litt senere: 1. mai.

Mønsterdybde ved bytte av dekk

Det er viktig at mønsterdybden er innenfor lovlige krav. På vinterdekk er minste tillatte mønsterdybde 3 mm, på sommerdekk 1,6 mm. Vi i DekkTeam tenker sikkerhet.

 

På vinterdekk anbefaler vi dere å skifte til nye dekk når mønsterdybden er på 5 mm og på sommerdekk minimum 3 mm. Dette sikrer bedre grep og minsker risiko for vannplaning.

Noen bruker piggfrie dekk hele året. De er først og fremst beregnet til bruk på vinteren. Se hva vår ekspert mener om dette under.  Vi er veldig opptatt av å fortelle hvor farlig det er å bruke slike dekk om sommeren. Foreta dekkbytte til sommerdekk. UANSETT!

 

Vi bør legge til, slik vi nevnte innledningsvis, at datoene for dekkbytte ikke er absolutte, kun veiledende. Det er mer viktig at veigrepet sitter enn at datofristen overholdes. Dette må sees i lys av variasjon i vær og temperatur, lengden på vinteren, hvor du bor – og ikke minst påskens plassering på året.

 

Dette sier vår ekspert om bytte av dekk: 

– Regelverket sier at piggdekk tillates fra 1. november til første søndag etter 2. påskedag. (i Nordland, Troms og Finnmark er dato for piggdekk 16. oktober til og med 30. april)

Innenfor disse datoene er minste tillatte mønsterdybde 3 mm (uavhengig av hvordan dekk du kjører på). På sommeren er det minimum 1,6 mm mønsterdybde.

– Men samtidig sier regelverket også at man skal sko seg etter forholdene. Er det snø/is så må man ha vinterdekk uavhengig av dato.

– Så vær tidlig ute på høsten når det begynner å bli kaldt. Kjører man piggfritt ville jeg lagt om tidlig i oktober uansett, da er temperaturen normalt godt under 10 grader og det er ikke lenger noen fordel å kjøre med sommerdekk.

TA GREP! DETTE ER LIVSFARLIG – DERFOR MÅ DU BYTTE TIL SOMMERDEKK! SE HVORFOR

Piggfrie dekk er tillatt å kjøre med hele året, men vi anbefaler på det sterkeste å bytte til sommerdekk når temperaturen øker på våren.

Vinterdekk på sommerføre gir betydelig lengre bremselengde – spesielt på vått føre.

Det er gjort en test med sommer- og vinterdekk, der 7 grader var skjæringspunktet for hva som fungerte best. Over 7 grader bremser sommerdekk best, og under 7 grader er vinterdekk best.

– Selv setter jeg på piggfrie vinterdekk i starten av oktober og setter på sommerdekk i første halvdel av mai, og anbefaler dette til andre også.

VED BRUK AV VÅRT DEKKHOTELL SJEKKER VI DEKKENE DINE.

 

Ta kontakt med oss!

Nytt skjema - separat boks for fylke og avdeling
Send pris
Motta nyhetsbrev
Godta vilkår *
Felt merket med* er opplysninger som er nødvendig for at vi skal kunne behandle din forespørsel.