Slik kan du unngå livsfarlig vannplaning! - DekkTeam
Verdt å vite

Slik kan du unngå livsfarlig vannplaning!

Hva skjer når bilen din får vannplaning? Svaret er enkelt. Bilen surfer på vannet i veien – og til slutt mister man kontakten med underlaget.

Uten et godt dekkmønster surfer du på veien!

Det er livsfarlig. Den beste løsningen for å minske sjansene for en slik opplevelse er nok tilstrekklig og best mulig mønster i bilens dekk.

To forhold minsker risiko for vannplaning: riktig fart og gode nok dekk med nok mønsterdybde. Uavhengig av dekktype fungerer det nemlig ikke med dekk som har utilstrekkelig eller ulovlig mønsterdybde

Vannplaning inntreffer når et bilhjul som ruller på en vei med mye vann, mister kontakten med veibanen.

Et dekks evne til å forhindre vannplaning er fullstendig avgjørende for å avverge farlige situasjoner i trafikken. Vannplaning inntreffer når kontaktflaten mellom dekk og vei forsvinner når det er ansamlinger av vann i veien.

Ved kjøring på våt vei, bygges det opp en «vannmur» foran hjulet, og avhengig av vannmengden, bilens hastighet og dekkets mønster, kan dette forårsake at dekket begynner å flyte oppå vannfilmen. Bilen vil da verken reagere på styring eller bremsing.

To viktige forhold som minsker risiko for vannplaning: riktig fart og gode nok dekk med nok mønsterdybde. Uavhengig av dekktype fungerer det nemlig ikke med dekk som har utilstrekkelig, eller ulovlig mønsterdybde.

Hva er så lovlig?

Regelverket sier at sommerdekk skal ha en mønsterdybde på minst 1,6 mm. Vi i Dekkteam mener dette er for lite, noe vår bransje er samstemt enige i. Grunnen til det finner vi i målinger. Et dekk som har mønsterdybde på 8 mm stopper vil i en hastighet på 100km/t først stoppe etter 60-70 meter. Dersom dekkene dine derimot har den lovlige mønsterdybden på 1.6 millimeter, vil det ta mellom 100-120 meter før bilen din stopper. Alle skjønner at dette er forskjellen på liv og død.

Vi i Dekkteam anbefaler deg derfor å skifte dekk når mønsteret når 3mm mønsterdybde.

Hva skal du se etter når det er vått på veien?

I regnvær skal du forsøke å holde deg unna de dype hjulsporene. Det er der vannet samler seg og hvor risikoen for vannplaning er betydelig større. Erfaring viser at det er spesielt ved forbikjøringer vannplaning oppstår. Dersom du ser større vannansamlinger i veibanen, senk farten betraktelig.
I dag har de fleste moderne dekk et mønster som transporterer bort vann og minsker sjansen for vannplaning. Med dagens endringer i klimaet som fører til flere styrtbyger og generelt mer nedbør, er det særdeles viktig med et dekk som pumper bort vannet i veibanen.

Fart er altså stikkordet – uavhengig av hvor gode dekk du måtte ha. Vi i Dekketem hjelper deg med råd og vink slik at du kjører sikrere, ikke bare med tanke på deg selv og din familie, men også andre trafikanters sikkerhet.

Mer nedbør

Er dekkene slitte eller gamle, vil disse egenskapene være sterkt forringet og faren for vannplaning vil øke.

Les også hva Dekkimportørenes forening skriver om vannplaning.